30.6.2021  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Etelä-Pohjanmaa

Vaaleja, sotea ja ongintaa

Vaaleja, sotea ja ongintaa

Torstai-Lehti 1.7.2021   

Pitkä kevät on kääntynyt kesäpäivien helteisiin ja virkistäviin sadekuuroihin. Poliittisesti kevättä väritti edelleen korona ja talous. Vuoden loppuun mennessä toivomme Suomen olevan asettunut mahdollisimman normaaliin arkeen ja pääsevän myös kasvuun kiinni muun maailman imussa.
 
Kesä alkoi kuntavaaleilla, joissa iso joukko uusia sekä jo kokeneita valtuutettuja valittiin kuntien valtuustoihin. Onnittelut jokaiselle valtuutetulle. Toivottavasti hihat on kääritty, sillä työtä riittää. Kiitos kaikille ehdokkaille kampanjatyöstä ja äänestäneille kansalaisoikeuden käyttämisestä. Jokainen annettu ääni merkitsee.
 
Valitettavasti vaaleissa hyvin moni kansalainen jäi myös kotiin. Alhaisessa äänestysprosentissa saimme varoituksen, joka on edustuksellisen demokratian kannalta huolestuttava. Kansalaisten mielenkiintoa politiikasta ja yhteisten asioiden hoitamisen merkityksestä on saatava parannettua.
 
Äänen käyttämiselle onkin pian taas tarvetta, sillä pitkään jahnattu sote-uudistus sai sinettinsä eduskunnan käsittelyssä viime viikolla. Ensi vuoden alussa tullaan siis järjestämään maakuntavaalit, missä valitaan hyvinvointialueemme ensimmäinen valtuusto.
 
Päätetty sote-malli ei ole täydellinen. Itselleni varsinkin kokonaisulkoistussopimusten päättäminen kesken sopimuskauden tuntuu järjettömältä ja äänestinkin pykäläkohtaisissa käsittelyissä sen puolesta, että jo tehdyt sopimukset olisivat voineet jatkua niiden voimassa olon loppuun saakka.
 
Seudullamme on paljon puolustettavaa. Lakien toimeenpano tapahtuu pitkälti maakunnissa. Hyvinvointialueiden käynnistämisestä vastaa väliaikainen valmistelutoimielin, jonka tehtävänä on vastata hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon käynnistämisen valmistelusta siihen saakka, kunnes ensimmäinen aluevaltuusto on valittu ja aluevaltuuston asettama aluehallitus on aloittanut toimintansa.
 
Hyvinvointialueen kuntien, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon yhteistoiminta-alueiden, sairaanhoitopiirin, erityishuoltopiirin ja alueen pelastustoimen on sovittava välittömästi lain voimaantultua väliaikaisen valmistelutoimielimen kokoonpanosta ja asetettavasta kunnallisesta viranomaisesta.
 
Eduskunta jää näinä päivinä istuntotauolle ja palaa syksyn sarastaessa taas toivottavasti normaalimpaan työskentelyyn.
 
Itse suuntaan nyt kesämökkityömaalle ja kotitilan töihin. Oman paikkani aion löytää niin grillipihtien varresta, kuin lasten kanssa mato-ongelta. Taitaapa sitä muutamat markkinatkin kesän kalenterista löytyä. Pidetään siis yhteyttä.
 
Toivotan rentouttavaa ja virkistävää kesää kaikille lukijoille. Muistetaan suosia kotiseudun palveluita ja tuotteita valinnoissamme.
 

Kommentit (0)

    « Takaisin