30.6.2021  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Koko Suomi

Kiemurainen sote eteneeViiskunta 1.7.2021
 
Pitkään jahnattu sote-uudistus sai viime viikolla sinettinsä Eduskunnan käsittelyssä. Päätetty malli ei ole täydellinen. Varsinkin kokonaisulkoistussopimusten päättäminen kesken sopimuskauden tuntuu järjettömältä ja äänestinkin pykäläkohtaisissa käsittelyissä sen puolesta, että jo tehdyt sopimukset olisivat saaneet jatkua niiden voimassa olon loppuun saakka.
 
Alueellemme uudistus tarkoittaa käytännössä sitä, että Kuusiolinna Terveys Oy:n kanssa tehty sopimus siirtyy hyvinvointialueelle, joka siirtymäajan jälkeen päättää toiminnan jatkosta. Saimme onneksi läpi muutoksen, missä sopimusta on mahdollista jatkaa ilman ennalta määriteltyjä prosenttirajotteita ulkoistuksen laajuudesta.
 
Seutukunnallamme on paljon puolustettavaa. Lakien toimeenpano tapahtuu pitkälti maakunnissa. Hyvinvointialueiden käynnistämisestä vastaa väliaikainen valmistelutoimielin, jonka tehtävänä on vastata hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon käynnistämisen valmistelusta siihen saakka, kunnes ensimmäinen aluevaltuusto on valittu ja sen asettama aluehallitus on aloittanut toimintansa.
 
Hyvinvointialueen kuntien, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon yhteistoiminta-alueiden, sairaanhoitopiirin, erityishuoltopiirin ja alueen pelastustoimen on sovittava välittömästi lain voimaantultua väliaikaisen valmistelutoimielimen kokoonpanosta ja asetettavasta kunnallisesta viranomaisesta. Samalla aletaan valmistautumaan maakuntavaaleihin, joissa valitaan hyvinvointialueemme valtuusto ensi vuoden alussa.
 
Seutukunnallamme on jälleen yksi yhteinen haaste voitettavanaan. Mitä yhtenäisempi viesti meiltä maakuntaan lähtee, sitä paremmat edellytykset meillä palveluiden turvaamisessa alueellamme on.

Kommentit (0)

    « Takaisin