2.9.2021  //  Vaaliteemat, Yleiset, Kansainvälisyys, Etelä-Pohjanmaa, Puolustus, Koko Suomi

Afganistanista ja budjettiriihestä


 
Lakeudenportti & Torstai-lehti 2.9.2021

Todistimme reilu viikko sitten Suomelle harvinaista tapahtumaa päättäessämme lähettää omat sotilaamme ilman ulkoisen tahon pyyntöä vieraan maan alueelle.
 
Afganistanissa olleet suomalaiset, Suomelle työskennelleet sekä heidän perheensä oli saatava nopeasti turvaan Talebanien ottaessa Afganistanin haltuunsa.
 
Operaatiomme oli onnistunut ja suomalaiset joukot, sekä virkamiehet onnistuivat toimimaan ilman välikohtauksia ja tekemään sen mitä tehtävissä oli ennen määräajan päättymistä. Kaikkia Suomeen tuloon oikeutettuja ei kuitenkaan kyetty tavoittamaan ajan puitteissa.
 
Sotilaidemme tehtävä oli turvata suomalaisten ulkoministeriön virkamiesten toiminta Kabulin lentokentällä ja sen läheisyydessä. Sotilaiden lähettäminen vaati Eduskunnan täysistunnon päätöksen ja käsittelyyn meni useita päiviä. Tällaiseen operaatioon suoraan valmisteltua lainsäädäntöä ei maassamme tällä hetkellä ole.
 
Afganistanin nopea luhistuminen talebanin alle Yhdysvaltain joukkojen vetäytyessä, kertoo niin koko Afganistan operaation massiivisesta epäonnistumisesta, kuin varsinaisen vetäytymishetken kaaoksesta.
 
Vaikuttaa siltä, että Yhdysvaltain mahdollisista evakuoitavista henkilöistä maahan jää jopa yli kymmentuhatta ihmistä. Kaikkien maahan jäävien ihmisten auttamiseksi työ jatkuu rajoitetuin keinoin ja yhä kouriintuntuvamman talebanimielivallan pelossa.
 
Kaiken kaikkiaan Afganistan-operaatiosta riittää selvitettävää ja tutkittavaa pitkäksi aikaa. Eduskunta käynnistää oman selvityksensä heti syksyllä.
 
Sisäpolitiikan syksyn käynnistää hallituksen budjettiriihi syyskuun alussa. Tämän syksyn riihessä puitavana on eritoten työllisyyden ja talouden asiat.
 
Paljon kohutuissa ilmastokysymyksissä suunta on oltava kannusteiden lisäämisessä yhden liikkeen vaatimien raippojen sijaan. Erityisesti kehäykkösen sisäpuolelta kaikuvasta maanviljelijöiden syyllistämisestä on päästävä eroon.
 
Maanviljelijöidemme työ on jatkuvaa ilmastotyötä maailman puhtaimman ruuan tuottamisen välineenä.
 
Säästöjäkin joudumme tekemään Suomen laskeutuessa pikkuhiljaa kohti uutta normaalia. Lähtökohtana on se mitä yhdessä kaikkien hallituspuolueiden toimesta on keväällä sovittu. 
 
Sosiaalisessa mediassa tehtyjen tinttailun sijaan jokaisen hallituspuolueen lienee viisasta pohtia onko heillä aitoa halua jatkaa hallitusyhteistyötä vai ei?
 
Talouskasvu on saatava valjastettua koko maan eduksi ja hallituksen päätösten tuettava sen jatkumista, myös maailmanlaajuisen myötätuulen tyyntyessä.
 
Viikonloppuna puimureita liikkui pelloilla ja pahnat tuoksuivat mökkikauden päättäjäisissä. 
 
Toivotaan syystöitä suosivaa säätä jatkossakin, eikä aikaakaan, kun pääsemme jo hirvimetsälle.

Kommentit (0)

    « Takaisin