2.10.2021  //  Vaaliteemat, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Koko Suomi, Yleiset

Puhe Kätkäjoen kyläjuhlassa

Puhe Kätkäjoen kyläjuhlassa 2.10.2021 (muutosvarauksin) 
 
Hyvät Kätkänjokiset, arvoisat kaupunginvaltuutetut, kaupunginjohtaja, arvon kuulijat: 
 
Perinteisen syyslauantain sää antaa oman mausteensa tälle kyläjuhlalle, johon saan harvinaisen hyvin mielin saapua. Täytyy kuitenkin ihan ensimmäisenä sanoa, että harvoin pääsee ajamaan niin hyvää tietä täällä meillä päin kuin tänne tänään. Noh mutta palataan tiehen myöhemmin.  
 
Amerikassa sanotaan ”it takes a village”… siihen tarvitaan kylä. Jaa mihin? No melkeinpä mihin vaan.  
 
Alun perin lausahduksessa taidettiin puhua lapsen kasvattamisesta, mutta vuosisatojen saatossa kylät ovat saaneet aikaan yhteistuumin saavutuksen, jos toisenkin.  
 
Yhteisön voima on se millä kylä joko menestyy tai näivettyy. Tällä kylällä Kätkänjoella se tiedetään. Yhteen suuntaan vetävässä joukossa on voimaa ajaa ja hoitaa asioita.  
 
Yhteisöllisyyttä Kätkänjoen isännät ja emännät todistivat jo vuosia sitten tienpaikkausprojektilla, joka sai julkisuutta valtakunnan medioita myöten. Samasta yhteisöllisyydestä esimerkkeinä toimivat myös aktiivinen kesäteatteritoiminta ja kylätalon monet tapahtumat. 
 
Minusta tuntuu, että te Kätkänjokiset olette todellinen yhteisö. 
 
Hyvät kyläläiset: 
 
Jokaisella on oikeus toivoa oma piha ja omenapuu sanottiin monessa juhlapuheessa viimevuonna.  
 
Kylät ovat saaneet aivan uuden nosteen niin kutsutun monipaikkaisuuden yleistymisen myötä. 
 
Meille kylissä asuville monipaikkaisuuden suosio tuo mukanaan mahdollisuuksia ja jonain päivänä toivottavasti myös veroeuroja esimerkiksi kaksoiskuntalaisuuden myötä.   
 
Mahdollisuus asua maalla on ratkaisu myös ihmisille, jotka kaipaavat järkivihreyttä elämäänsä. Arjen tekoja, vouhotuksen tai Mannerheimintiellä istuskelun sijaan. Maalla jokainen voi elää vähemmän ympäristöä kuormittaen ja lähellä luontoa, siitä kestävästi ammentaen.  
 
Onnistuakseen monipaikkaisuus kuitenkin vaatii niin toimivat tietoliikenneyhteydet kuin kunnossa olevan tiestön. Siksihän me täälläkin tänään olemme. 
 
Hyvät Kätkänjoen kyläjuhlan vieraat: 
 
Tie on liikkumisen perusedellytys ja täällä meillä maalla etäisyydet ovat tuntuvia ja joukkoliikenne harvavuoroinen, jos sitä edes on.  
 
Vaikka tälläkin vaalikaudella on perustienpidon rahoitusta on lisätty, harvempaan asutun Suomen tieverkkoon ei ole vielä tarpeeksi rahaa. Tähän me maaseudun edustajat kaipaamme muutosta. Perustienpidon korjausvelka on miljardipeliä, missä runsaan puolen miljoonan euron hanke maaseutukylältä jää herkästi jalkoihin. 
 
Kätkänjoentien alku vanhalle puujalalle asfaltoitiin jo kauan sitten ja kunnostusta jatkettiin vuosituhannen alussa niin, että Rantatöysän kylän osuus asvaltoitiin vuonna 2001. 
 
Omalta osaltani muistan erityisesti tilaisuuden täällä ennen 2007 eduskuntavaaleja. Se oli ensimmäinen niin sanottu tupailta uutena nuorena ehdokkaana. Mukana oli niin Aapo Saari kuin edesmennyt ystäväni Susanna Haapoja. Meninpä sitten heti ensimmäisessä tilaisuudessani sanomaan, että kyllähän tänne pikitie pitäisi saada. Muistan, kuinka Ylisen Markun silmät suurenivat ja hän tokaisi, että ”nythän poika puhuu asiaa”. 
 
Kun neljä vuotta myöhemmin eduskunnan isot ovet avautuivat, toimenpidealoite oli ensimmäinen valtiopäivätoimi osaltani tämän tien puolesta.  
 
Lehtijutussa oli laskettu, että kolmetoista kansanedustajaa on pitänyt Kätkänjoentietä esillä eduskuntatasolla.  
 
Osaltani laskeskelin, että olen ollut tekemässä ainakin viisi talousarvioaloitetta, kaksi lisätalousarvioaloitetta, kaksi kirjallista kysymystä ja jo mainitun toimenpidealoitteen Kätkänjoentien parannuksen loppuunsaattamisesta.  
 
Kuten silloin itse nuorena kloppina, moni tänäkin päivänä uhoaa lähtevänsä laittamaan asiat kuntoon. Todellisuudessa tahtoa ja sitkeyttä pitää olla asioiden ajamiseksi ja siltikin tulokset voivat olla pitkässä piimässä.  
 
Tässäkin tapauksessa rahaa piti myöntää lopulta kahteen otteeseen, eikä ilman Alavuden kaupungin, valtionvarainvaliokunnassa vaikuttavan kollega Arton ja meidän yhteisen alavutelaislähtöisen avustajan Saarimäen Jukan panosta ei valmista olisi tullut.  
 
Todellinen kiitos kuuluu kuitenkin teille kyläläisille. Tuota pikitietä ei tuossa olisi ilman teitä. Te jokainen olette osaltanne olleet kertomassa viestiä ja muistuttamassa sen tärkeydestä. Olette tarttuneet itsekin lapion varteen ja pitäneet median kiinnostuneena hankkeesta.  
 
Välillä on korviakin kuumottanut asian seisoessa, mutta niin on pitänyt kuumottaakin. Kiitos kaikista terveisistä ja yhteydenotoista asian tiimoilta. 
 
Työ palkitaan. Lopulta pitkän odotuksen jälkeen tie on tältä osalta valmis ja kyllä sen puolesta sopii juhlia. 
 
Onnea uudelle tielle Kätkänjoki ja kiitos tiivistä ja rehellisestä yhteistyöstä. 
 
Kiitos!
 

Kommentit (0)

    « Takaisin