2.12.2022  //  Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Kansainvälisyys, Etelä-Pohjanmaa, Puolustus, Koko Suomi

Itsenäisyyspäivän juhlan juhlapuhe Kauhavan 5-6 luokkaisille

Itsenäisyyspäivän juhlan juhlapuhe Kauhavan 5-6 luokkaisille

Kauhavan yhtenäiskoululla 2.12.2022 
Mikko Savola 
 
Kunnioitetut sotiemme veteraanit, lotat ja kotirintamalla palvelleet.
 
Arvoisat Kauhavan vitos- ja kutosluokkalaiset, opettajat ja muu juhlaväki.
On suuri kunnia päästä puhumaan juuri teille tänään tähän arvokkaaseen itsenäisyyspäivän juhlaan. Suomen syntymäpäivän juhlaan. 
 
Minä olen Mikko Savola ja tulen Ähtäristä. Työkseni olen kansanedustaja Suomen eduskunnassa. Eduskunnassa työskentelen erityisesti Suomen maanpuolustuksen ja Suomen sekä muiden maiden hyvien suhteiden puolesta.
 
Suomen itsenäisyys on arvokas asia. Niin tärkeä, että sen puolesta me suomalaiset olemme olleet aina valmiita taistelemaan. Suomi on itsenäistynyt jo 105 vuotta sitten. Kahdeksankymmentä vuotta sitten jouduimme puolustamaan itsenäisyyttämme, kun silloinen Neuvostoliitto, nykyinen Venäjä, koitti vallata maamme.
 
Itsenäisyyspäivän juhlimiseen kuuluu niiden muistaminen, jotka ovat tehneet kaikkensa, jopa kuolleet taistellen sen puolesta, että saamme elää vapaassa Suomessa. 
 
Monissa paikoissa sankarihaudoille lasketaan itsenäisyyspäivänä seppeleet ja sytytetään kynttilät sankarivainajien muistolle. Tämä kaikki tehdään kunnioituksesta ja kiitollisuudesta. Tutustuaksemme heidän tarinoihinsa ja muistaaksemme heitä. 
 
Suomen Tasavallan presidentti kutsuu vieraita presidentinlinnaan itsenäisyyspäivän juhliin, jota kaikki voi myös katsoa televisiosta. Se on kuin kaikkien suomalaisten yhteinen juhlahetki. Tähän juhlaan saavat kutsun kaikki kansanedustajat. Juhlassa on yleensä noin 2000 vierasta. Veteraaneja, lottia, Suomen eteen työtä tehneitä. Erilaisia ihmisiä.
 
Hyvät juhlijat,
Miksi itsenäisyys sitten on tärkeää? No tietenkin siksi, että se mahdollistaa meidän kaikkien vapauden ja oikeuden päättää omista asioistamme. Esimerkiksi suomalaisten yhteisistä asioista päättää lakeja säätämällä Suomen Eduskunta ja kauhavalaisten paikallisista asioista päättää Kauhavan kaupunginvaltuusto. 
 
Euroopan unionissa päätämme yhdessä kaikkien jäsenmaiden kesken erityisesti suurista rahan käyttöä koskevista kysymyksistä. Suomi on hakenut jäseneksi puolustusliitto Natoon ja pian Naton täysivaltaisena jäsenenä olemme päättämässä Naton yhteisestä puolustuksesta. 
 
Mikään näistä ei olisi mahdollista, jos ei olisi itsenäistä Suomea.
 
Suomi on tasavalta. Tasavallalla tarkoitetaan sitä, että jokaisella äänestyskelpoisella suomalaisella on yksi ääni, jota pääsee vaaleissa käyttämään. Näin muodostuu enemmistön mielipide ja siksi on myös niin tärkeää käyttää ääntänsä vaaleissa. On tärkeää, että mahdollisimman moni äänestää, se on demokratian perusta.
 
Demokratian kautta mahdollistuu kaikki yhteiset mahdollisuutemme harrastaa, tehdä työtä ja asua siellä missä tahdomme. Sen kautta myös saamme arjen turvallisuuden vaikkapa käydä koulua joka päivä.
 
Suomi on hieno, kaunis ja ennen kaikkea oma maamme. Me voimme olla ylpeitä Suomesta. Saamme elää puhtaassa maassa. Syödä puhdasta ja terveellistä suomalaista ruokaa. Meillä on täällä turvallista ja saamme käydä ilmaiseksi koulua ja pääsemme ilmaiseksi lääkäriin. Näin ei kaikkialla muualla ole.
 
Itsenäisyyspäivä on kaiken tämän suurin juhlapäivä. On ilo ja kunnia viettää sitä kanssanne. 
 
Hyvää itsenäisyyspäivää meille kaikille ja hyvää syntymäpäivää Suomi.
 
Kiitos.

Kommentit (0)

    « Takaisin