17.5.2023  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Koko Suomi

Huomio teihin ja raiteisiin

Huomio teihin ja raiteisiin

Viiskunta 17.5.2023
 
Tiet ja raiteet ovat elinvoimaisen Suomen verisuonisto ja tietoliikenneyhteydet sen hermoverkko. Ilman sujuvaa ihmisten, tavaroiden ja tiedon liikkumista ei yhteiskunnassamme toimi mikään muukaan.
 
Liikenneverkon kunnosta huolehtiminen on kotiseudullemme pysyvä haaste. Koko maan mittakaavassa Suomella on infrassa 2,5 miljardin euron suuruinen korjausvelka.
 
Viime vaalikausien korotetuista määrärahoista huolimatta verkon kunto heikentyy vuosi vuodelta. Alueemme tiet ja pitkään jatkunut vääntö Haapamäen radasta ovat tästä kaikille tuttuja esimerkkejä.
 
Aluettamme koskee erityisesti Suomen poikittaisliikenteeseen saama huomio, sillä emme ole suoraan valtaväylien varrella. Meille keskeistä on valtatie 18 sekä Vaasasta ja Seinäjoelta Haapamäen kautta Jyväskylään ja Tampereelle kulkeva rataosuus.
 
Toivottavasti Säätytalolla kiinnitetään huomiota korjausvelan hillitsemiseen. Uhkana on, että Helsingistä Turkuun ja Tampereelle suunnitellut tunnin junat kahmaisevat valtaosan liikennemäärärahoista vuosiksi eteenpäin.
 
Aiemmilla kausilla tehdyillä päätöksillä olemme onnistuneet turvaamaan Haapamäen radan henkilöliikenteen. Ostopalvelusopimus on voimassa vuosikymmenen loppuun saakka. Radan sähköistämisen suunnitteluun saatiin määräraha tämän vuoden budjettiin. Tarveselvityksen on määrä lähteä liikkeelle lähiaikoina.
 
Nykyisen henkilöliikenteen ostopalvelusopimuksen umpeutuessa 2030-luvun alusta alkaen, tulee ostopalveluperusteiset henkilöliikennepalvelut hankkia syrjimättömän kilpailutuksen kautta.
 
Tämän hallituskauden aikana tulee siis jo huolehtia, että Suomeen perustetaan kalustoyhtiö, joka vuokraa omistamansa kaluston kunkin kilpailutuksen voittajille.
 
Samoin on turvattava, että Haapamäen radan kaltaisille osuuksille on riittävä välineistö olemassa ja hankittava kalustoa tarpeen mukaan lisää.

Kommentit (0)

    « Takaisin