31.5.2023  //  Vaaliteemat, Kansainvälisyys, Puolustus, Koko Suomi, Yleiset

Suomi aloitti täysjäsenenä Nato PA:ssa

Suomi aloitti täysjäsenenä Nato PA:ssa


Torstai-Lehti 31.5.2023
 
Olen yksi Suomen valtuuskunnan kansanedustajista Naton parlamentaarisessa yleiskokouksessa. Nato PA kokoontuu yleiskokoukseen kaksi kertaa vuodessa pääosin Euroopassa. Lisäksi alakomiteat kokoontuvat ja työskentelevät näiden suurempien kokousten välissä.
 
Olen saanut kunnian toimia Suomen valtuuskunnassa jo 12 vuotta. Kauden ensimmäinen kokous oli viime viikonloppuna Luxenburgissa.  Edustuksemme oli kaksi reservin kenraalia ja yksi reservin vääpeli Savola. Uusina edustajina Suomen valtuuskunnan jäseniksi on nimittäin valittu kokoomuksesta Jarmo Lindberg ja Pekka Toveri.
 
Naton PA:n jäseniä ovat Naton jäsenmaat, tämän lisäksi järjestöön kuuluu kumppani- ja tarkkailijajäsenmaita, kuten mekin olimme vuodesta 1998 tähän vuoteen saakka. Erityistä kuhinaa olikin havaittavissa Suomen delegaation ympärillä nyt kun olemme Naton ja siten myös Nato PA:n varsinainen jäsenmaa.
 
Suomen rooli yleiskokouksessa muuttuu Naton täysjäsenyyden myötä. Jatkossa Suomen edustajina toimimme kokouksissa äänivaltaisina jäseninä ja voimme osallistua täysipainoisesti alakomiteoiden toimintaan sekä toimia nimettyinä asiakohtien raportoijina. Naton jäsenyyden myötä Suomen valtuuskunnan koko nousee tällä vaalikaudella neljästä jäsenestä viiteen.
 
Varsinaiset kokouspäivät ovat yleensä perjantaista maanantaihin ja niiden lomassa järjestetään kahdenvälisiä tapaamisia muiden maiden valtuuskuntien kanssa. 
 
Tässä kokouksessa tapasimme muun muassa Ukrainan valtuuskunnan. Ukraina taistelee laajalla rintamalla ja Lännen tuella itsenäisyydestään.  Ukrainalaiset onnittelivat meitä Nato -jäsenyydestä ja kiittivät tuesta. Kerroin heille päätöksistä, joita teimme omana ministeriaikanani. Vakuutimme, että Suomen tuki Ukrainalle jatkuu. Ukrainan delegaatiossa oli mukana myös entinen presidentti Petro Poroshenko. 
 
Lisäksi tapasimme kahdenvälisesti Yhdysvaltain, Ruotsin ja Saksan valtuuskuntien kanssa, sekä Nato PA:n presidentin ja sihteeristöä. Päivien aikana kävimme lukuisia hyviä käytäväkeskusteluja eri maiden kollegojen kanssa. 
 
Yhteistyön ja ymmärryksen rakentaminen onkin tärkeää Suomen kaltaiselle maalle. Meidät tiedetään jo säntillisenä ja oman leiviskänsä hyvin hoitavana maana, mutta vaan ymmärryksen ja yhteistyön kautta voimme luoda pohjaa myös omien tavoitteidemme etenemiselle. 
 
Ylivoimaan ei pieni maa voi koskaan luottaa, siksi on tärkeää, että luottamusta rakennetaan laajasti ja näkökulmamme sekä toiveemme ymmärretään mahdollisimman hyvin myös muissa maissa. 

Kommentit (0)

    « Takaisin