15.6.2023  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Kansainvälisyys, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa

Vetoa ja pitoa seutukunnalle


Viiskunta 15.6.2023
 
Etelä-Pohjanmaalla on liian vähän työvoimaa. Ihmisten vähyys ja työvoiman riittävyys ovat keskeisimpiä esteitä maakuntamme kasvulle ja kehitykselle.
 
Ongelma on nähtävissä julkisella sektorilla ja elinkeinoelämässä. Samalla tiedämme, että keskustelu tilannetta parantavista tavoista on vaikeaa, sillä esimerkiksi maahanmuuttoon liittyy vahvoja tunnelatauksia.
 
Lapsiperheet tarvitsevat kannusteita ja taloudellista varmuutta tulevasta, kuten perheen omaa oikeutta päättää vanhempainvapaasta. Juuri jouluna maksettiin perheisiin tuplalapsilisä. Ministerikokemuksenikin sain, koska Antti Kaikkonen päätti jäädä vanhempainvapaalle.
 
Väestörakenteemme on vinksallaan. Suuret ikäluokat jäävät joukoin eläkkeelle ja nuorempia on koko ajan vähemmän. Tänään syntyvä lapsi on työvoimaa vasta 20–25 vuoden päästä.
 
Tilastokeskuksen mukaan Etelä-Pohjanmaan väkimäärä vähenee vuoteen 2040 lähes 20 000 henkilöllä ja työikäisten määrä 15 000 henkilöllä, kun yli 65–vuotiaita on taas 5 000 enemmän.
 
Maakunnassamme maahanmuuttajien osuus väestöstä on maan pienin. Mahdollisuuksiamme etenkin työperäiseen maahanmuuttoon on siis kasvatettava.
 
Etelä-Pohjanmaan liiton teettämässä maahanmuuttajien veto- ja pitovoimaa käsittelevässä kyselyssä toivottiin entistä enemmän suoraa tietoa alueelle muuttoa harkitseville, sekä tänne jo muuttaneille. Vastaajista noin puolet on maakuntaan tulleita ukrainalaisia.
 
Kyselystä paljastui odotettua myönteisempi kuva Etelä-Pohjanmaasta. Syrjiviä kokemuksia ei ollut kovinkaan monia. Parhaina asioina pidetään alueemme turvallisuutta ja työmahdollisuuksia. Valtaosa vastaajista haluaa jäädä asumaan alueelle.
 
On aika tunnistaa ja hyväksyä tosiasiat. Tarvitsemme paitsi lisää lapsia, myös lisää tekijöitä ja työperäistä maahanmuuttoa.

Kommentit (0)

    « Takaisin