17.8.2023  //  Vaaliteemat, Yleiset, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Koko Suomi

Seutukunnan sote-palvelut turvattavaViiskunta 17.8.2023
 
Hyvinvointialueet ovat juuri aloittaneet ja ovat siten vielä hauraassa tilassa. Paljon on vielä myös korjattavaa. Nyt hyvinvointialueet tarvitsisivat työrauhaa ja riittävät resurssit. Näin saavutetaan lopulta niitä hyötyjä mihin kaikkien mielestä tarpeellinen sote-uudistus tähtäsi. Hyvinvointialueita koskevien päätösten tärkein tavoite on ihmisten hyvä hoito ja sujuvat palvelut.
  
Hallitusohjelmaan on kirjattu lupaus, joka mukaan hallitus sitoutuu rahoittamaan täysimääräisesti hyvinvointialueille asetettavat mahdolliset uudet tehtävät tai niiden laajennukset tai keventämään tehtäviä vastaavasti.
  
Keskustan mielestä lähipalvelut ovat arvovalinta ja oikeudenmukaisuuskysymys. Tärkeimmät sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut on jatkossakin saatava läheltä ja niitä on kehitettävä ihmisten tarpeet edellä. Varsinkin maakuntien reuna-alueiden monet hyvinvointipalvelut ovat jo nyt kaukana.
  
Ongelman aiheuttaa se, että Orpon hallitus on kauniista puheistaan huolimatta leikkaamassa sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitusta. Hallitus siirtää siten ikävien päätösten tekemisen hyvinvointialueille ja niiden valtuustoille. Rahoituksen leikkaus voi vaarantaa lähipalvelut ja palveluiden yhdenvertaisen saannin.
  
Meidän seutukunnallamme merkittävässä osassa on sote-keskus investointi ja kokonaisulkoistussopimuksen jatko. On ehdottoman tärkeää tehdä investointipäätös ja jatkaa sopimusta turvaten sen myötä palvelut koko seutukuntamme alueella. Uskon koko hyvinvointialueen hyötyvän siitä, että meillä on kustannustehokas sisäinen kirittäjä, jonka hyviä käytäntöjä voidaan monistaa koko alueen käyttöön.
 
Etelä-Pohjanmaalla ja seutukunnalla toivon yhteistyötä palveluiden tuotannossa. Tarvitsemme julkisen tuotannon kumppaneiksi myös järjestöt ja yritykset.

Kommentit (2)

 • Esko Yli-Karhu 18.8.2023 klo 16.04
  Mikko, juuri näin, mitä tapahtuu hahllituksen määrärahojen toimien kautta.
  Niin E-P ja seutukunnan yhteistyö ja palveluiden tutanto, toteuttajiksi järjestöt ja yritykset.
  Sitten onkin aivan omakehitysvaihe jota ollaan Seinäjoella puuhamassa hyvinvointialueen myötävaikutuksella, ei kaupunkirakentamien voi kuulua, vuositaisilla määrärahojen varassa toimivalle huvinvointialueelle niile rahoille on aivan muuta lakivelvoitteista käyttöä. Tästä muorostuu sellainen keskittäminen palvelujen kautta maakunakeskukseen, että siellä hoidetaan pian kehyskuntien vanhuksetkin, jonne he eivät kuulu eikä heidä ole sillä hyvä olla, vailla tuttua ympäristöä kotikunnan siteet katkottuna.
  Tätä tilanne ei saa päästää syntymään, se ei ole kenenkää etu ei saa olla kehityksen suunta, varsinkaan yhteiskunnassa jonka tulevaisuus ja kehitys vaati kaikkien työpanosta.

 • Mariita Ahtola 3.9.2023 klo 12.36
  Pitäkää kiinni hyvistä lähipalveluista

« Takaisin