19.10.2023  //  Kansainvälisyys, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Puolustus, Koko Suomi, Vaaliteemat, Yleiset

Kriisit kasvavat
Viiskunta 19.10.2023
 
Venäjän mielivaltainen hyökkäyssota Ukrainaan on kestänyt jo kestänyt jo lähes kaksikymmentä kuukautta. Ukraina on taistellut itsenäisyydestään verellä ja lännen vahvalla tuella. Venäjän pyrkimyksenä on väsyttää Länsi ja uuvuttaa Ukraina. Siksi on entistäkin tärkeämpää, että tukemme jatkuu vahvana ja yhtenäisenä.
 
Maailmalla on useita kriisipesäkkeitä. Azerbaidžanin joukot taistelivat Vuoristo-Karabahin separatisteja vastaan syyskuussa. Kiinan ja Taiwanin välillä tunnelma on kiristynyt jo pitkään. Konflikti vaikuttaisi välittömästi maailmantalouteen, sillä Taiwan on maailman suurin tärkeiden puolijohteiden valmistaja.
 
Kaksi viikkoa sitten terroristijärjestö Hamas iski Israeliin, tappaen toista tuhatta tavallista kansalaista. Nyt Israel pyrkii tuhoamaan Hamasin terroristit. Surullisinta tässäkin konfliktissa on suuri siviiliuhrien määrä.
 
Kun kriisit pitkittyvät, on niillä tapana mutkistua. Uhkana on myös laajeneminen. Ukrainan sota on toistaiseksi pysynyt Ukrainan maaperällä. Eskalaation uhasta on varoitelleet kuitenkin useat valtioiden päämiehet, myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
 

Suomenlahdella tutkitaan vedenalaista tuhotyötä, missä vaurioitettiin kaasuputkea ja tietoliikennekaapelia. Vieraan vallan toimia ei ole suljettu pois ja useat asiantuntijat pitävät niitä jopa todennäköisenä. Kun Suomi liittyi Natoon, varoitti presidentti erilaisten ilkeyksien mahdollisuudesta. Verkon puolella ne ovat arkipäivää, nyt kohtaamme käytännön hybridivaikuttamista.

 
Kaiken tämän keskellä meidän suomalaisten tulee pitää pää kylmänä. Kriisinsietokykymme pohjautuu paitsi uskottavaan ja vahvaan kansalliseen puolustukseemme, sen keskiössä on kansanlaisten kyky medialukutaitoon ja edellytys turvata huoltovarmuus vaikeinakin hetkinä.
 

Kommentit (0)

    « Takaisin