10.1.2024  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Kansainvälisyys, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Puolustus, Koko Suomi

Turvallisuus, talous ja vakaus

Torstai-Lehti 10.1.2024
 
Tämä on vuoden ensimmäinen kolumnini. Vuosi vaihtui ystävien kanssa Savolankylällä. Ennustukset tehtiin ja pari rakettiakin ammuttiin. Keskiössä oli kuitenkin hyvä kotimainen ruoka ja lämmin sauna.
 
Eduskunnan joulutauko kestää tammikuun ajan. Istuntovapaa antaa mahdollisuuden kiertää kotimaakunnassa ja tavata niin kansalaisia kuin sidosryhmiä. Käytännössä kuun ensimmäistä viikkoa voi kutsua lomaksi.
 
Tammikuun kohokohta on 28. päivä järjestettävät presidentinvaalit. Silloin valitaan ehdokkaat, jotka jatkavat vaalikamppailua vaalien toiselle kierrokselle. Sen vaalipäivä on helmikuun 11. päivä.
 
Sauli Niinistö on hoitanut Tasavallan presidentin tehtävät hyvin. Hän on johtanut joukkoja edestä ja käynyt kahden kauden aikanavaikeitakin tilanteita läpi. Toimiessani vuosi sitten puolustusministerinä, oli Tasavallan presidentti ylipäällikkönä yksi keskeisimmistä työkavereistani. 
 
Presidentin pöydälle tulee päivittäin kimurantteja asioita. Erityisesti nyt, kun ajat maailmalla ovat epävakaat ja Suomi aloittaa käytännön taivaltaan puolustusliitto Naton jäsenenä.
 
Ukrainan tilanne vaatii päivittäistä huomiota. Venäjä on epävakaa ja Yhdysvaltain presidentinvaaleissa lopputulos voi olla Euroopan kannalta huono.
 
Presidentiksi on syytä valita paineenkestävä ehdokas. Vaikeina maailman aikoina ei passaa päästellä suustaan sammakoita. On myös kiistaton etu siitä, että tuleva ylipäällikkö on käynyt armeijan ja kertausharjoituspäivistäkin on kokemusta. On tiedettävä ketä ja kuinka johtaa myös kriisitilanteissa.
 
Vaikea taloustilanne tulee vaivaamaan Suomea vielä pitkään. Ison kuvan ymmärtämisestä on presidentin tehtävän hoidossa valtava etu.
 
Itsekin useita kampanjoita tehneenä tiedän, että hengen nostattaminen vaalikampanjoissa on tärkeässä roolissa. Sen voi tehdä vaikkapa lenkkeilemällä tai DJ:n tahtipuikkoa heiluttamalla. Presidentin tehtävän hoitamisessa näillä ei kuitenkaan merkitystä ole, kun testataan kykyä ratkaista valtakunnantason ongelmia tai käydä neuvotteluita maailman johtajien kanssa.
 
Turvallisuus, talous ja vakaus. Näihin kulminoituu näissä presidentinvaaleissa paljon. Siksi valintani on vakaa kuin kallio – Olli Rehn.

Kommentit (0)

    « Takaisin