18.1.2024  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Koko Suomi

Korpputehdas pitää pelastaa


Viiskunta 18.1.2024 
 
Uusi vuosi on saatu vauhdilla käyntiin. Kotimaan politiikan keskiössä ovat presidentinvaalit. Ennakkoäänestys lähti käyntiin eilen. Myös omalta itse kierrän Vaasan vaalipiirin aluetta erilaisissa tilaisuuksissa kannustaen paitsi väkeä äänestämään, kuunnellen evästyksiä helmikuun alussa alkaville vuoden 2024 valtiopäiville.
 
Seutukunnallamme vuosi olisi voinut lähteä käyntiin paremminkin. Alavudella suuri työnantaja Mattiovi Oy ilmoitti siirtävänsä lähes sadan työntekijän tehtaansa Kuopioon. Lisäksi kohtasi suuri epäonni Töysän korpputehtaan tulipalossa.
 
Alueellisesti tragedia on paljon pipareita ja korppuja suurempi, sillä kotiseudun työpaikat ovat avainasemassa alueen elinvoiman turvaamisessa. Töysän korpputehdas on työllistänyt 50 henkilöä, ollen merkittävä työllistäjä seutukunnallamme.
 
Alavuden kaupunki on ollut heti tilanteen tasalla ja aloittanut selvitykset yhdessä ELY-keskuksen sekä Työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Kaikki kivet on käännettävä, että mahdollisimman moni niin Mattioven kuin korpputehtaan työntekijöistä pystyy jatkossakin työllistymään täällä.
 
Alueellisesti isossa työpaikkojen menetyksessä voidaan puhua myös äkillisestä rakennemuutoksesta. Aikaisempina vaalikausina TEM on osoittanut työkaluja kuten ÄRM ja PÄRM, jotka ovat tällaisia tilanteita varten rakennettuja tukijärjestelyjä. Niillä pyritään estämään laajemmat vaikutukset tukemalla alueellista koordinaatiota työpaikkojen säilyttämiseksi. Nyt rahaa budjettiin ei ole varattu, mutta hallituksen olisi syytä toimia asiassa kiireellisesti esimerkiksi lisätalousarvion kautta.
 
Itse Töysän korpputehtaan tulevaisuus riippuu kuitenkin omistaja Elosen jatkotoimista. On yhteinen asiamme, että korpputehdas ja työpaikat pysyvät seutukunnallamme.

Kommentit (0)

    « Takaisin