15.2.2024  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Kansainvälisyys, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Puolustus, Koko Suomi

Yhteistä talouslinjaa tarvitaan


Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö avasi valtiopäivät viimeistä kertaa. Tapansa mukaisesti hän marssi vähäeleisesti puhemiehen korokkeelle, tervehti ja puhui. Viesti oli selvä; kaikkien on syytä katsoa peiliin.
 
Syvällisessä puheessa Niinistö puhui vahvasti talouden kuntoon saattamisen puolesta ja vastuutti kaikki puolueet tilanteen korjaamiseen. ”Ei se siitä muutu, että etsitään syypäitä ja pysytään juoksuhaudoissa. Siitä se voisi muuttua, että nostetaan paljas totuus pöydälle ja heitetään ennakkoasenteet ja vakiofraasit nurkkaan” presidentti sanoi.
  
Suomessa on käynnissä poliittisten lakkojen suma ja tilanteessa ei näy ratkaisua. Poterot on kaivettu syviksi ja niihin juostaan nyt joukolla. Niin hallitus kuin ay-liike kertovat, etteivät anna tippakaan periksi. Ratkaisun saamiseksi hallituksen tulisi avata aidot neuvottelut ja molempien osapuolien tulisi joustaa.
 
Hallituksen tulisi esimerkiksi perua aikuiskoulutustuen lakkauttaminen sekä tarkastella sairauslomapäivän muuttamista palkattomaksi omavastuupäiväksi uudelleen. Ay-liittojen on viimein aika todellisesti tarttua työmarkkinoiden nykyaikaistamiseen ja parannettava esimerkiksi paikallisen sopimisen mahdollisuuksia työpaikoilla.
 
Presidentti Niinistö peräsi koko eduskunnan vastuuta. Keskusta on valmis aitoon yhteistyöhön Suomen pitkältä ajalta juontuvien talous- ja velkaongelmien ratkaisemiseksi. Silloin on yhdessä sovittava tässä maassa tulevina vuosina harjoitettavan talouspolitiikan päälinjat: veroasteen tason, menojen tason ja ennen muuta kasvun kaava.
 
Suomen kasvuun tarvitaan koko Suomen investointeja. Hallituksen rahat ovat menossa Turun tunnin junaan maakuntien teiden kustannuksella.
 
Presidentinvaaleissa kumpusi kovasta kilpailusta huolimatta yhteistyön henki. Eikö nyt olisi aika aidolle yhteistyölle myös sisäpolitiikassa koko Suomen hyväksi?

Kommentit (0)

    « Takaisin