15.3.2024  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Kansainvälisyys, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Koko Suomi

Etelä-Pohjanmaa keskittämisen maksajanaIlkka-Pohjalainen 15.3.2024
 
Keskusta ja Liike Nyt jättivät välikysymyksen. Hallitus on politiikallaan hylännyt suuren osan Suomea sekä näiden alueiden ihmiset ja yritykset. Välikysymyksessämme kerromme kuinka Petteri Orpon (kok.) ja Riikka Purran (ps.) hallitus jakaa alueita voittajiin ja häviäjiin. Tätä emme hyväksy. 
 
Hallituksen toimet ovat kylmää hyväosaisten politiikkaa, missä koko Suomen asia uhrataan menestyvien kasvukeskusten edessä. Tavallisille ihmisille se tarkoittaa pidempiä työmatkoja, pakkomuuttoja, kauempana olevia palveluita ja kustannuksien lisääntymistä. 
 
Kukaan meistä maaseudulla asuvista tuskin odottaakaan, että kaikki palvelut olisivat kotinurkalla, mutta selvästi saavutettavissa niiden pitää olla. Maksamme veroja juuri siitä syystä, että yhteiskunta tuottaisi meille tasa-arvoiset palvelut.
Reuna-alueiden kurittamisen sijaan tulisi luoda näkymä tulevasta, missä jokaisella olisi edelleen mahdollisuus pärjätä myös keskusten ulkopuolella. Tarvitaan toivoa näivettämisen sijaan.
 
Itäisessä ja pohjoisessa Suomessa on tunnetusti alueita, joiden tukeminen on tärkeää, mutta epäsuhdannetta on myös läntisemmän Suomen sisällä. Hallituksen taltta iskee erityisesti keskuksien ulkopuolelle ja siellä asuviin ihmisiin.
 
Eteläpohjalaisia esimerkkejä on Poliisin rikostutkinta, joka jo päätettiin keskittää Seinäjoelle ja Lapualle. Seuraavana uhan alla on Maanmittauslaitoksen pienemmät toimipisteet. Meillä se tarkoittaa eritoten Alajärven toimipistettä. Jätin asiasta kirjallisen kysymyksen, jonka allekirjoitti koko keskustan eduskuntaryhmä.
 
Vastauksessaan ministeri Sari Essayah (kd.) kertoi, että päätökset tullaan tekemään sopeuttamistarpeen takia ja ministeri vakuuttaa, että Maanmittauslaitos säilyy myös tulevaisuudessa vahvana alueellisena toimijana. Todellisuudessa keskittäminen ei tuo säästöjä ja se heikentää reuna-alueiden elinvoimaa.
 
Viime kaudella saimme viimein kovalla työllä taisteltua maakunnan itälaidan korotetun aluetuen piiriin. Nyt vain kaksi vuotta myöhemmin hallitus vie perussuomalaisen elinkeinoministerin johdolla korotuksen pois.
 
Kuusiokunnissa ja Järviseudulla kärsittiin pitkään epäreilusta vetovoimatilanteesta, missä edellytyksiltään samanlaiset Keski-Suomen kunnat kuuluivat korkeampaan yritystukialueeseen. Tilanne ollaan palauttamassa takaisin tähän epäreiluun asetelmaan, mikä luo epävarmuutta ja heikentää yritysten investointikykyä.
 
Kun pitäisi luoda kasvua koko Suomeen, Orpo ja Purra puuhastelevat miljardien tunnin junan ja kaikkein hyvätuloisimpien veronkevennysten parissa. 
 
Perussuomalaisten laulukirjassa on tähän mennessä ollut kaksi säveltä. Ensimmäisessä syytellään menneitä aikoja ikään kuin ei oltaisi koskaan valtaan päästykään. Toisessa leikataan ja kurjistetaan, jonka jälkeen poseerataan yhdessä saksien ja leikkuulautojen kanssa ilkkumassa tavallisille suomalaisille joihin leikkaukset pahiten osuvat. 
 
Samalla oman maakunnan etujen valvonta tuntuu hallituspuolueiden kansanedustajilta unohtuneen kokonaan. Rannikolla toki RKP näyttää pitävän hyvin huolta hankkeiden saamisesta, pysymisestä ja etenemisestä. 
 
Esitimme jo syksyllä hallitukselle talouden kasvupakettia. Siinä tunnin junan rahoilla laitettaisiin teitä kuntoon ja käynnistettäisiin rakennushankkeita ympäri Suomen. Näillä kaikilla saataisiin työpaikkoja ja siten lisää elinvoimaa tavallisille ihmisille kaikkialla.
 
Välikysymystekstissä todetaan muun muassa, että hallitus on jakamassa suomalaiset postinumeron perusteella useampaan kastiin. Etelä-Pohjanmaan alueen postinumeroiden ihmiset ovat tämän hallituksen politiikalla maksupuolella.
 

Kommentit (0)

    « Takaisin