Ilkka-Pohjalainen 25.10.2024
Etelä-Pohjanmaan vahvuudet ovat maataloudessa, teollisuudessa ja ennen kaikkea yritteliäässä kulttuurissa. Ne ovat perusta, mutta vaativat uutta ajattelua selvitäkseen haasteista, kuten väestön ikääntymisestä.
Syntyvyyden nostaminen ja työperäisen maahanmuuton lisääminen ovat keskeisiä keinoja, joilla voimme turvata maakuntamme tulevaisuuden. Alueen on pystyttävä houkuttelemaan uusia asukkaita. Se alkaa elinvoimasta, koulutuksesta, kansainvälisyydestä, liikkuvuuden turvaamisesta ja ennen kaikkea perheystävällisistä politiikasta.
Kun nuoret perheet kokevat, että alueemme tarjoaa heille työtä ja hyvän elämänlaadun, he todennäköisemmin jäävät tai palaavat kotiseudulle ja perustavat perheensä tänne.
Samalla tarvitsemme maakuntaamme lisää työperäistä maahanmuuttoa. Työmarkkinoilla on yhä suuria puutteita ja osaa yrityksistä uhkaa työvoimapula. Siksi tarvitsemme lisää osaajia eri aloille.
Orpon–Purran hallituksen nuiva suhtautuminen aluepolitiikkaan sekä hyvinvointipalvelujen keskittäminen kuitenkin verottaa mahdollisuuksiamme.
Tämä näkyy jo useissa tehdyissä ratkaisuissa, kuten ammatillisen koulutuksen leikkauksissa, julkisten palvelujen keskittämisessä tai vaikkapa aluetukikartan lyhytnäköisestä ruuvaamisessa tavalla, jossa maakunnan itäinen laita irrotettiin yritysten korkeampien
investointitukien piiristä. Hallituspuolueiden käsissä olevat infrahankkeet kiertävät maakunnan eikä esimerkiksi huoltovarmuuden kannalta tärkeän Suupohjan radan tulevaisuudesta ole vieläkään varmuutta.
Mikäli haluamme, että Etelä-Pohjanmaa kukoistaa tulevaisuudessa, on investoitava koulutukseen ja elinkeinoelämää tukeviin toimiin.
Oppilaitosten, yritysten ja julkisten toimijoiden kansainvälinen yhteistyö on välttämätöntä, jotta voimme tarjota nuorille houkuttelevia koulutusmahdollisuuksia ja työllistymisen polkuja. Tähän mahdollisuuksia tuo esimerkiksi Merenkurkun yli tehtävä yhteispohjoismainen yhteistyö.
Maakuntamme on Etelä-Pohjanmaan liiton johdolla tehnyt kuntien kanssa yksissä tuumin ratkaisuja Seinäjoen Ammattikorkeakoulun aloituspaikkamäärän nostamiseksi. Myös toisen asteen oppilaitokset on saatava jatkossa hyvään kehitykseen mukaan.
Yritysten sukupolvenvaihdokset on saatava käyntiin ja pankkeihin parempaa tahtoa ja kykyä riskinottoon sekä investointien rahoittamiseen paikkakunnasta riippumatta.
Etelä-Pohjanmaa on täynnä potentiaalia maakuntakeskuksesta sen reunimmaisiin pitäjiin. Sen hyödyntäminen edellyttää rohkeita päätöksiä kansainvälistymisen edistämiseksi, yhteistyötä ja pitkäjänteistä suunnittelua missä koko maakunta on mukana.
Suomeen tarvitaan aluepolitiikkaa joka luo kasvua. Se tarkoittaa panostuksia yrittäjyyteen, koulutukseen, työllisyyteen ja uusien asioiden innovaatioihin. Tueksi saatava lisää satsauksia maakunnan raiteisiin ja teihin.
Suomen talous nousee alueiden kautta, vahvuutenaan eteläpohjalainen ruoka, energia ja teollisuus.